Laglig graffiti i centrala Stockholm.

Runda huset vid Slussen i Stockholm är ju idag ett minne blott. Det revs i samband med ombyggnationen av trafikplatsen och allt i samband med detta. Vi kan därför konstatera att dessa bilder är historiska och det känns extra roligt att ha tagit chansen att dokumentera dessa fantastiska målningar för framtiden! Här nedan följer en presentation av själva konstprojektet..

Ett nytt konstprojekt, som fått namnet OMSTart, har satts igång på Slussen. I sommar kan allmänheten se ett gatukonstverk växa fram runt den glasade delen av det runda huset mitt på Slussen, f d Kolingsborg. Det började med att huset målades vitt, vilket fick en del medborgare att reagera starkt. Det var dock ett planerat projekt med koppling till Slussens ombyggnation.

Ledande representanter för den svenska graffitiscenen bjuds in att gestalta den cirkelformade konstytan. Arbetet har sin utgångspunkt i graffitimåleriets gemensamma bildspråk och alla inblandade målar i, under, bredvid och över varandra i ett stort collageliknande verk. När man ser verket så blev i alla fall jag djupt imponerad över vad denna ”Graffitielit” kan göra med färgburkarna. Enligt uppgifter jag hittat så är det följande artister som gjort målningarna: Ångest (Kaos-Vandals in Motion), Ruskig (Kaos-Vandals in Motion), Carolina Falkholt, Gouge (Graffiti Cook Book), Ikaros (Overground), Nug (Overground), Erse, Rolf CW och Fits.

Initiativtagare: Kerstin Simonsson och Stockholm Konst.

(Källa: OMSTart Slussen/ Dokument Press)